Att vara lite annorlunda kan vara krävande i många olika sammanhang, t.ex. när man ska in på arbetsmarknaden. Men om man har turen att träffa arbetsgivare som också tänker lite utanför boxen kan vinster bli stor – för båda parterna.
Som många mindre organisationer är InfoCaption ett bolag vars succé hänger på de människor som arbetar i företaget. När InfoCaptions dåvarande VD och medgrundare, Nils Erik Wallman, flyttade från Uppsala till Sandviken 2008 stod InfoCaption inför behovet av utvecklingskapacitet som kunde förverkliga nya produktidéer. Den "kompetens" som behövdes fanns inte att hitta på den ordinarie arbetsmarknaden. Nils Erik tog därför initiativet att leta rekryteringsmöjligheter i kanaler utöver dom vanliga.
Som produktföretag gäller det att investera i teknologier och ramverk som ligger minst 3–5 år fram i tiden och denna kompetens är svår att hitta på den vanliga arbetsmarknaden. Som lösning på denna paradox började Nils Erik att se sig omkring efter såna som kanske saknar arbetserfarenhet och CV men har ett brinnande intresse för något, och som gärna fick vara lite "annorlunda".
Nils Erik berättar:
"Jag har väl alltid varit annorlunda själv och inte riktigt passat in och har upplevt att det finns en massa positiva sidor med detta som jag ville ha mer av. Att tänka lite annorlunda än ”alla andra” är ofta en stark konkurrensfördel plus att det gör jobbet mycket, mycket roligare."
Han etablerade The Scape Bay som ett socialt företag på våningen over InfoCaptions kontor. Det var ett kontorslandskap där personer som inte hade ett arbete att gå till kunde sitta och arbeta med sina projekt med stöd av arbetsförmedlingen. Då och då dök det opp duktiga personer som hade ett brinnande intresse for IT och utveckling, men som kanske saknade formell kompetens eller hade andre utmaningar som gjorde det svårt att passa in i et ordinarie arbetsliv. För några av dem har enklare projekt resulterat i en heltidsanställning på InfoCaption.
Från Gefle Dagblad den 6/6 2018.
Att rekrytera dessa dolda talanger var ändå inte helt lätt. Bland annat för att personerna själva valde att tacka nej. Varför?
"Jag antar att det var själva grejen, att lämna en van och ganska etablerad tillvaro i vad man kanske kan kalla "utanförskap" för att börja gå till jobbet fem dagar i veckan och kämpa sig upp på morgonen. Ganska stort steg att ta för vem som helst "
Och vad har vunnits på att anställa personerna? För InfoCaption har det inneburit en dubblad årsomsättning och en organisation redo för nästa steg i företagets tillväxt. Personer som annars, möjligtvis, fortfarande hade varit utan jobb har fått en fast anställning men det har också blivit något av en ögonöppnare för lokala beslutsfattare och andra företagare i regionen som med tiden kanske också börjar tänka utanför boxen.
Nils Eriks tips till andra arbetsgivare är: "Våga göra investeringen i människor. Var inte så förbannat kortsiktigt och gör det som är kul. ”
Vill du läsa hela GD:s artikel om Nils och Zid? Se hit: https://www.gd.se/logga-in/adhd-diagnosen-inget-hinder-for-zid-pa-sandvikenforetag-har-kan-jag-vara-mig-sjalv