InfoCaption
Boka demo

Effektivt prestandastöd med MicroLearning

Hur får vi till den mest effektiva utbildningen på arbetsplatsen? Anställda står ofta inför nya system och processer som de måste behärska för att kunna utföra sina arbetsuppgifter effektivt. Med hjälp av MicroLearning och Performance support kan man ge anställda det stöd de behöver, när de behöver det. Denna artikel utforskar hur MicroLearning kan erbjuda det mest relevanta och nödvändiga stödet på arbetsplatsen, samt hur det kan bidra till att optimera lärandet och prestandan.

Förutse användarens behov

En av de mest kritiska aspekterna av effektivt prestandastöd är att förutse användarens behov innan det ens uppstår. Genom att analysera arbetsflöden och identifiera vanliga problemområden kan organisationer implementera stöd i realtid. Till exempel kan inbyggda guider eller interaktiva hjälpverktyg i ett system ge användaren den information de behöver när de står inför ett hinder. Istället för att söka hjälp av en kollega eller behöva gå igenom pdf:er eller videor för hela processen kan den anställde få specifika bitar av information. Man kan då reducera längden på avbrotten i arbetet och öka produktiviteten.

 

Motivation vid rätt tillfälle

Denna form av lärande är inte bara mer effektiv, den är också mer motiverande eftersom den anställde omgående kan omsätta sin nya kunskap i praktiken. För när behovet av information är som störst, är också motivationen att ta till sig information som högst. MicroLearning tar tillvara på denna motivation genom att erbjuda mikrostöd vid mikrobehov.

Det finns ingen anledning att en anställd ska lära sig allt om ett system på en gång. Risken är då stor att det mesta glöms bort inom en månad. Istället är det bättre att erbjuda stöd när det behövs. Detta sätt att lära sig främjar förståelse och inlärning eftersom informationen är direkt tillämpbar.

 

Enhetlighet i lärande

När en anställd lärs upp i ett system av en kollega kan många faktorer påverka lärandet – allt från kollegans kunskapsnivå och arbetsmetoder till humör och stressnivå. Detta kan leda till att två olika kollegor lär ut på helt olika sätt, vilket kan skapa förvirring och inkonsekvens. Med prestandastöd (Performance support) genom MicroLearning kommer utbildningen alltid täcka alla nödvändiga aspekter, samtidigt som den är konsekvent. Den anställde får en introduktion i små steg som är lätt att följa och kan känna sig trygg i att hen får den bästa möjliga utbildningen utan att belasta en stressad kollega.

 

Från MicroLearning till NanoLearning

MicroLearning inkluderar ofta kortare utbildningar på cirka 10-20 minuter, men vi ser nu en utveckling mot ännu kortare former av lärande – så kallad NanoLearning. I vår vardag konsumerar vi ofta information i mycket korta format, till exempel korta videor på sociala medier. Denna form av lärande kan vara effektiv för att förmedla enkla, men viktiga, koncept på kort tid. NanoLearning är således nästa steg i utvecklingen av prestandastöd, där anställda kan få ännu mer koncentrerade doser av relevant information. En videoguide gör sig exempelvis bäst i form av korta steg, där varje klipp är ca 1 min.

 

Slutsats

MicroLearning som en del av Performance support erbjuder många fördelar på arbetsplatsen. Genom att förutse användarens behov, erbjuda relevant stöd vid rätt tidpunkt, säkerställa enhetligt lärande, och dra nytta av hög motivation vid informationsbehov, kan organisationer skapa en mer effektiv och produktiv arbetsmiljö. Anpassning och implementering av dessa tekniker kan vara nyckeln till att optimera både lärande och prestanda i dagens och morgondagens arbetslandskap.

 

 

Läs mer om hur ni kan optimera ert arbete med MicroLearning!

 

MicroLearning med InfoCaption

 

Kontakta

Författaren

På bloggen delar vi med oss av inspiration och kunskap om digitalt lärande och Performance support, samt inspiration från våra kunder.

Kontakta gärna författaren om du har frågor eller vill diskutera artikeln.

Annika Björlin-Delmar InfoCaption

Annika Björlin-Delmar