Förmågan till snabb inlärning och flexibilitet framstår som alltmer avgörande för en organisations framgång. Denna förmåga, känd som "learning agility", har blivit en central kompetens för HR-avdelningar som strävar efter att skapa robusta och framgångsrika organisationer.
Vad innebär learning agility?
Learning agility innebär mer än att snabbt ta till sig information; det är förmågan att effektivt navigera i okända situationer, utnyttja erfarenheter på innovativa sätt och ständigt förnya sitt tillvägagångssätt. Det är en egenskap som kräver både intellektuell nyfikenhet och att man inte är rädd för att göra fel.
Signifikansen av learning agility i nutida arbetsmiljöer
Digitaliseringens påverkan på arbetsplatsen har ökat de senaste åren och det är rimligt att tro att den utvecklingen kommer att fortsätta i rask takt. Med det kommer nya förväntningar och krav; det är inte längre tillräckligt att vara skicklig i nuvarande uppgifter, anställda måste också vara beredda på att anpassa sig vid förändringar och oförutsedda utmaningar. Rutiner och programvara uppdateras ideligen och om vi vill kunna jobba självständigt och produktivt är learning agility en avgörande faktor.
Learning agility i ledarskap
Ett framgångsrikt ledarskap kräver mer än traditionella färdigheter som beslutsfattande och visionärt tänkande; det kräver en ledare som kan anpassa sig och lära om när omständigheterna förändras. Detta inkluderar att söka feedback, vara lyhörd för olika perspektiv och vara beredd att justera sina strategier baserat på nya insikter, även när organisationen presterar bra. Sådana ledare är ovärderliga eftersom de kan inspirera sina team att omfamna förändringar och se möjligheter i utmaningar.
3 strategier för HR
1. Utbildningar
För att stödja utvecklingen av learning agility, kan HR-avdelningar implementera utbildningar där anställda får träna på problemlösning i olika scenarion. De anställda utmanas att tänka kritiskt och anpassa sina strategier baserat på de specifika situationer de ställs inför. På så vis kan man utveckla en flexibilitet och kreativitet som är avgörande för learning agility.
2. Kontinuerligt lärande
Med hjälp av Performance support-verktyg kan anställda även få ett dagligt stöd i arbetsdagen och uppmuntras till ett kontinuerligt lärande. Genom att integrera dessa verktyg i arbetsflödet kan anställda få tillgång till relevant information och vägledning just när de behöver det.
3. Våga ta risker
Vidare är det viktigt att skapa en organisatorisk kultur där man uppmuntrar nyfikenhet och experimenterande, och där misstag betraktas som en del av läroprocessen. En sådan kultur skapar en trygg miljö där anställda vågar ta risker och prova nya tillvägagångssätt utan rädsla för negativa konsekvenser.
Underlätta learning agility med teknik
En organisation kan bli mer effektiv och självgående genom att erbjuda digitala lösningar där anställda kan få stöd direkt i arbetsflödet. E-learning och Performance support kan på så vis bli en katalysator för learning agility genom självstyrt lärande.
Dessa resurser gör det också möjligt för medarbetare att kontinuerligt lära sig och anpassa sig efter eget behov och egen takt. Detta så kallade informella lärandet beräknas stå för 70 % av lärandet på arbetsplatser. Därav är det av största vikt att optimera förutsättningarna. Med e-learning och Performance support kan man också främja engagemang och motivation för utbildning.
Sammanfattningsvis
Learning agility är grundläggande för att förbereda både anställda och organisationer för framtiden. Genom att implementera detta i HR-praxis kan organisationer klara sig bättre i en alltmer osäker och konkurrensutsatt miljö. En satsning på learning agility är en långsiktig investering i organisationen.